The Expansion

This building will have a floorspace of 200m2 in total. During the Dutch Design week it will be placed in the middle of the Stadhuisplein in Eindhoven. At other times it will be placed on the TU/e campus next to Vertigo and act as an addition to the workspaces for students, focused on experiments and exhibition of the 1:1 details from the first Assignment. The choice for this new location is based on the fact that there is more interactivity and people passing by than the location of the parking lot west from the building. The building needs to correspond with the context and must give interested perons the chance to directly interact with it.

The spatial quality of the interior is characterized by uprising the workspaces and separate them from the exhibition rooms. This has been done to distinguish the two functions of working and exhibit.These workspaces can be used as an addition for students of the current workspace in Vertigo or for other purposes when it is placed on the Stadhuisplein. The exhibition spaces are placed on the northern side to function like a shopping window, giving people the invitation to experience the scale models.

Demountable can be done with different materials and connections. The most common are steel and wood but there are also possibilities with concrete or composite materials. The last option is the one which will be carried out. In the reference project of the ‘Eco-Villa in Nieuwveen’ , is this principle been used in an architectonical proper way. 1 The project shows how the use of this construction systems leads to great solutions and gave me the fully inspiration for the design of this building. I will reintroduce the arche-type from Proyecto Roble to make a reference to the first Assignment where we analysed the building from the firm Equipe. The prefabricated glued wooden facade elements are re-used, because the imperfections strengthen the natural serenity of the interior. It gives the spaces a positive connection with the nature which contributes to the demountable image of the building. It is a building, which reintroduces the saw tooth roof to refer to the tradition of the diligence of Tilburg and offers low-tech solutions for ventilations as heating and cooling. On the one hand it aims for the northern light but on the other hand the façade is totally closed to emphasize this privacy.

There are recommendations for the building in relation with the different climates of certain areas. In an environment where it is very humid, you need to ensure that the building is able to ventilate the rooms. This means it is smart to create an open cavity inside the wall allowing it to ventilate properly. This will preventing the wall to be moist and even rotten. When the temperature is very high , you can maintain the inner climate by giving the wall more mass. To achieve this, the cavity can be filled with insulation or sand to gain a solid wall and keep the heat as much as possible outside. If the building will be transported to a cold area, insulation will be necessarily to be filled in the cavity. To keep these different possibilities with the same design, the integration of the cavity wall is essential to respond in these situations. The sidewindow ensure to ventilate the spaces on a natural way.Also underneath the workspaces is a place for a heat pump.

Location:
Eindhoven,Netherlands

Date:
March 2015